Humor en God, ze lijken voor sommige mensen niet naast elkaar te kunnen bestaan. Auteur Bram Beute denkt daar anders over en beschreef waarom in zijn boek De omgekeerde wereld van God. Wij stelden hem wat vragen.

Hoe kwam je op het idee om te schrijven over Gods humor en zijn omgekeerde kijk op de wereld?
Omdat ik zelf telkens weer verrast wordt door de Bijbel en ik me realiseer dat voor veel mensen de Bijbel een heilig boek is, waarbij heilig dan kennelijk iets betekent als ernstig, serieus, niet om te lachen of een zo overbekend boek dat je de grap er niet meer van inziet. Ik wilde mijn eigen plezier bij het lezen van de Bijbel graag met anderen delen.

Wanneer realiseerde je je voor het eerst dat God humor heeft?
Dat moet al heel lang geleden zijn… Ik ben me denk ik al vroeg gaan realiseren dat God ons niet zo serieus neemt als wij onszelf nemen en dat heeft iets grappigs. Het geeft je een andere blik op de wereld.
De rijke Naäman die allerlei dokters raadpleegt om genezing te vinden en die uiteindelijk genezing vindt door zich alleen maar zeven keer te baden in een riviertje. Jona die van z’n missie denkt af te komen, maar via een vis toch op zijn bestemming aankomt. Een man die in elkaar geslagen langs de weg ligt en dan niet geholpen wordt door de goede mensen, maar juist door de slecht bekendstaande Samaritaan. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Wat vond je het verrassendst in je ontdekking naar Gods tegendraadsheid?
Wat de evangelist Johannes vertelt: dat God zich in Jezus Christus laat verheffen aan een kruis. Volgens Johannes heeft niemand God gezien, maar leer je Hem kennen in Jezus. Jezus heeft het steeds over het feit dat hij verheven moet worden, en dat is dan aan het kruis. Dat zet de wereld helemaal op z’n kop. God is het meest God in Jezus aan het kruis… Dat is zo bizar, dat is het meest tegendraadse en het meest hoopvolle dat ik weet.

Wat hoop je dat je boek bereikt bij lezers?
Dat ze af en toe lachen, plezier hebben, zichzelf en deze wereld wat relativeren en enthousiast worden om te leven – nu al – in Gods omgekeerde wereld.

Waarom staan humor en de Bijbel zo vaak op gespannen voet met elkaar bij christenen?
Ik denk dat we heiligheid en goddelijkheid te veel verwarren met ernst. Misschien omdat je door grappen te maken dingen relativeert, en God mag je niet relativeren. Terwijl God in de Bijbel niet anders doet dan ons en het beeld dat wij van Hem hebben te relativeren.

Waar lach jij het hardst om?
Ik moet ontzettend lachen om de film Little Miss Sunshine. Dat is een bizarre film over een gekke Amerikaanse familie waarvan het jongste meisje meedoet aan een ‘little miss sunshine’ verkiezing. Het allergrappigste moment is als ze haar dansje doet: na allerlei keurige slanke meisjes die op keurige liedjes leuke dansjes doen, doet dit dikke meisje van tien jaar op een vette beat een dansje dat thuishoort in een striptent.
Het past zo niet in de context en ontmaskert de onechtheid van de hele little miss sunshine verkiezing, dat ik niet anders kon doen dan lachen tot ik tranen in mijn ogen kreeg, hijgde naar adem en ongeveer van de bank afviel. En in al haar tegendraadsheid is deze rare familie de enige die wel ‘echt’ is. Maar dat is reflectie achteraf. Om het goed te begrijpen moet je de film echt zelf kijken.

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.