We zijn altijd blij als onze boeken goed ontvangen worden. Het boek Eleison kreeg zoveel lof toegezongen, dat we alle besprekingen graag op een rijtje zetten. Heb je Eleison nog niet gelezen? Klik dan hier om het te kopen.


Interviews

In de EVA gaven Coen en Femke de Hoog een interview over hun verhaal. Femke: ‘Wij misten warmte in ons gezin; mijn broer zocht dat bij mij en hoewel dat me veel schade heeft toegebracht, zit daar niet mijn diepste pijn. Wel dat hij geen verantwoordelijkheid nam voor de gevolgen van zijn daden. Toen hij na zijn scheiding een huis kocht bij ons in de straat, smeekte ik hem om van de koop af te zien. Zijn komst in de straat zou mijn huwelijk kapotmaken. Mijn broer antwoordde dat hij niet verantwoordelijk was voor mijn pijn en problemen. Toen brak er iets bij mij.’

In het Reformatorisch Dagblad vertelde Coen: ‘Mensen vinden het moeilijk dat niet alle pijn in het leven weg te bidden is. Ik leer steeds beter omgaan met de trauma’s, maar ze gaan nooit meer weg. Dat lijkt onverdraagzaam in de christelijke wereld. Blijkbaar is het te confronterend dat God dit soort dingen toelaat.’

Tijdens het interview met het Nederlands Dagblad deelt Coen: ‘In het boek laat ik me ergens ontvallen: “Niets is zo gevaarlijk als een christen die gelooft dat God je leven zal veranderen.” Ik was twaalf toen mijn moeder stervende was. Ik heb God gesmeekt of Hij mijn moeder in leven wilde houden. Ze zeggen: je moet geloven als een kind. Nou, ik wás een kind. En ik geloofde het! Ik was heilig overtuigd dat God mijn moeder zou laten leven. Maar ze ging toch dood. Ja, natuurlijk geloven wij wel dat God zo af en toe een wonder doet. Maar laten we alsjeblieft accepteren dat de dood ook bij het leven hoort…’

 

Recensies

In De Nieuwe Koers werd over Eleison gezegd: ‘[…] zoals vaak gebeurt in een geval van misbruik: het slachtoffer komt in de daderrol terecht, de dader in de slachtofferrol. […] Coen de Hoog weet treffend te vertellen hoe deze mechanismen werken.’

In het blad Woord & Dienst stond in juni 2022: ‘Eleison zou gelezen moeten worden door alle dominees, allen die dominee willen worden, of nee: eigenlijk door iedereen die gelooft in snelle oplossingen. Het is een boek dat aandringt op geduld.’

De blogger Over Boeken, enzo… schreef: ‘Eleison is een buitengewoon ‘gewoon’ verhaal, (…) voor iedereen leesbaar en komt juist daardoor keihard binnen.’

Op Fleurrijk.com werd het volgende geschreven: ‘Door dit verhaal te lezen, dringt het belang van ontvankelijk luisteren tot me door, ook als er geen antwoorden lijken te zijn. Daarnaast laat dit verhaal in zijn rauwe werkelijkheid zien dat littekens niet weg te poetsen zijn.’

Bij het Evangelisch College was Eleison hard aangekomen: ‘Eleison kon ik haast niet wegleggen. De schrijver sleepte me mee in zijn verhaal, dat me aangreep. Enorm knap voor een debuutroman. Toch móest ik soms wel even stoppen met lezen, juist omdat het me zo raakte.’

Op Boekenmening.net werd gezegd: ‘Het verhaal maakte een diepe indruk op me. Mensen, ook christenen, kunnen elkaar door onwetendheid en gebrek aan inlevingsvermogen zo makkelijk schade toebrengen, zelfs als ze het goed bedoelen.’

 

Aanbevelingen

Naast alle media die over Eleison schreven, vroegen wij tijdens het afronden van het boek bekende Nederlanders het boek te lezen en hun ervaring te beschreven. Dit zijn een paar reacties.

‘Een indrukwekkend boek over het onvoorstelbare leed dat misbruik veroorzaakt, over pijn die door kan blijven woekeren zolang er geen recht wordt gedaan, en Goddank, ook over heling.’ – Corien Oranje

‘Toen ik begon te lezen kon ik het niet meer wegleggen. Femke, de hoofdpersoon, staat voor vrouwen die ervaren hoe moeilijk het is om hun verhaal van misbruik te vertellen. Hoe destructief familiebanden en een kerkgemeenschap dan kunnen zijn. Maar ook hoe hoog de prijs als je je verhaal niet vertelt. Hopelijk werkt dit boek als eyeopener, ook voor christenen.’ – René de Reuver

‘Een intrigerend en herkenbaar boek, vloeiend en boeiend geschreven vanuit de onmacht van hoofdpersoon Coen. Maar ook een rehabiliterend verhaal voor alle meisjes en vrouwen zoals Femke. (En zoals ik.)’ – Elly Zuiderveld

Eleison is een krachtige bemoediging en weldadige troost voor iedereen die zich herkent in het leven van de hoofdpersonen. En het laat overtuigend zien hoeveel moeite we hebben met het accepteren van pijn en gebrokenheid, die misschien wel niet meer te helen is in dit leven. Een prachtig en indrukwekkend geschreven verhaal dat aan veel emoties raakt.’ – Arie de Rover

Eleison is een ontroerend verhaal dat ik in één adem uit heb gelezen. De titel zegt precies waar het om gaat. Onze opgelopen pijn nodigt ons uit om door ontferming bewogen te worden. Voor het kind in ons en voor alle anderen.’ – Annemiek Schrijver

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.