Wat weet jij over de auteurs van onze boeken? Elke maand willen we een van onze auteurs een paar vragen stellen, zodat we hem of haar beter leren kennen. Tanja Lagerström bijt de kop af!

Wat was je belangrijkste drijfveer om Als zij naar je lacht te schrijven?

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om een boek te schrijven. Het begon ermee dat ik gedichten schreef over bijbelse vrouwen. Die gedichten werden liedjes. Toen ik erover sprak met vrienden kwam het in een stroomversnelling. Ze vonden dat we de liedjes zouden moeten uitbrengen op cd en kenden iemand van uitgeverij Vuurbaak, die vroeg of ik aan de hand van de gedichten misschien een boek wilde schrijven. Zo is dit boek er gekomen. Maar ik heb zeker wel een drijfveer: ik vind dat de verhalen van deze vrouwen gehoord en gekend moeten worden, want we kunnen er ontzettend veel van leren. Veel vrouwen herkennen zichzelf in hen en kunnen bemoediging en troost putten uit hun verhalen.

Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag er voor jou uit?

Ik ben docent muziek op de internationale school in Lund, Zweden. Ik sta om 6:30 op, ontbijt en rijd naar Lund. Daar geef ik les en doe ik mijn taken als hoofd van de naschoolse opvang. Aan het eind van de middag rijd ik terug naar ons huisje op het platteland en geniet ik samen met Eric, mijn man, van de gezellige lange avond. We maken een vuurtje, Eric kookt altijd, en ‘s avonds kijken we soms nog een mooie serie op Netflix, voor we op tijd weer naar bed gaan.

Waar haal je je inspiratie vandaan voor je muziek en je schrijven?

De Bijbel is mijn grootste inspiratiebron. De Psalmen zijn altijd al een aanleiding geweest om liederen te schrijven. Een Psalm is eigenlijk al een lied. Een lied schrijven over een bijbelse vrouw is een heel ander verhaal. Daar komt veel meer bij kijken. Voor mijn research naar deze vrouwen heb ik veel achtergrondinformatie opgezocht in onder andere de oude joodse geschriften, de Midrasj. Ik vind het belangrijk dat wij als westerse christenen (weer) zicht krijgen op de oorsprong van ons geloof en zijn joodse wortels. Daarom wilde ik ook de vrouwen in hun joodse identiteit laten zien.

Heb je een bijbeltekst die veel voor je betekent?

Ik vind de tekst in Filippenzen 4:6-7 heel mooi. Daar staat dat de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, je hart en je gedachten mag vullen. In de grondtekst staat hier ‘shalom’, wat nog veel meer inhoudt dan vrede. Het is een totaal welbevinden van lichaam, ziel en geest, maar ook: welvaart, voorspoed, harmonie, balans. Het is iets waar ik bijna dagelijks om vraag in mijn gebeden voor mezelf en anderen.

Welk boek uit jouw boekenkast zou je iedereen aanraden?

Er is één boek dat mijn ogen enorm geopend heeft voor de centrale rol van Israël in de wereldgeschiedenis en Gods plan met ons door de eeuwen heen: Vloedgolf van Gods liefde, van Peter Tsukahira.

 

Ben je nieuwsgierig naar Als zij naar je lacht? Klik dan hier.

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.