‘Doe jij mee aan de veertigdagentijd?’ Grote kans dat je deze vraag recent hebt gekregen. Steeds vaker geven christenen een bijzondere invulling aan deze bezinningsperiode voor Pasen. Vasten is al lang niet meer beperkt tot minder eten. Natuurlijk, je kunt een soberder eetpatroon aanhouden. Maar je kunt ook minder koffie drinken. Of geen alcohol. Social media afzweren, of je mobiel. Geen sport kijken. Duurzamer leven. Je aanmelden voor een gebedsnieuwsbrief of bijbelleesrooster. Die meditatieve podcast gaan luisteren. Je zou – vul maar in.

Al moe? Dan spreken deze 5 redenen om er niet aan mee te doen je vast aan. Of… verander je nog van gedachten?

 

1. De veertigdagentijd wordt uitgebuit door de commercie

Zeker, net als Kerst. Maar daarvan overwegen we eigenlijk nooit om het niet meer te vieren. Natuurlijk, er zijn steeds meer bedrijven en organisaties die met eigen initiatieven aanhaken bij de veertigdagentijd. (Ook wij hebben hier als uitgeverij aan meegedaan.) Maar het doel heiligt vaak wel hun commerciële middelen…

2. Ik word er gestrest van!

Vervelend. Maar… is dat niet ook een beetje de bedoeling? Misschien mag het wel wat kosten om iets voor een bepaalde periode niet of juist wel te doen. Het is echt niet alleen goed als het pijn doet, maar een beetje lijden in de – tja – lijdenstijd is misschien niet zo gek.

3. Ik kan niet kiezen!

Ik weet het, je wordt overladen met deelnameverzoeken voor roosters. Vrienden en familie geven je suggesties om te stoppen met [vul jouw verslaving in]. Zoek daarom een vorm of invulling die dicht bij je staat, zowel voor het ‘doen’ (waar wil je meer tijd aan besteden?) als het ‘laten’ (waar besteed je te veel tijd aan?).

4. Pasen moet 365 dagen voor je leven, niet slechts 40

Oké, jij wint! Maar is op een bewuste manier toeleven naar Pasen niet juist voor mensen die dit niet 365 dagen volhouden? Want lukt dat jou? (Ja? Gefeliciteerd! Nee? Zoek dan een mooie invulling die bij je past.)

5. Klinkt allemaal goed, maar ik heb geen tijd!

Jawel, die heb je wel. Je geeft alleen andere bezigheden prioriteit. Je moet wellicht al genoeg ballen in de lucht houden met school, studie, werk, gezin, kerk, sport, voetbal kijken, facetimen, instagrammen, eeh… Wel eens overwogen om een van die ballen even te laten liggen? En mocht je echt geen tijd hebben, dan is er de escape-route: probeer tijdens de lijdensweek (of de Goede Week) bewust naar Pasen toe te leven. 7 is ook een heel bijbels getal ;-).

 

Peter Johannes is uitgever van Vuurbaak. Op Vuurblog schrijft hij regelmatig over verschenen boeken, lopende projecten en andere zaken uit het (christelijke) boekenvak.

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.