Wat is er nou mooier dan te wonen in een boek? Rien en Albert van den Berg hebben het zowaar voor elkaar gekregen. Samen schreven ze De Sionsbende en de vazendief, een spannend jeugdboek dat plaatsvindt rond het sfeervolle en tot de verbeelding sprekende klooster Nieuw Sion in Diepenveen. En toen zijn ze er ook maar gaan wonen.

Wie Deventer verlaat richting het noorden, over de N348 richting Wesepe, zal op een gegeven moment – als je goed oplet – een onopvallend bordje ontdekken in de berm. ‘Abdij Sion’ staat erop, en het markeert het beginpunt van een lange, boomrijke oprijlaan. Aan het eind van deze weg bevindt zich niet alleen een machtig kloostercomplex, maar eveneens de woonlocatie van twee Vuurbaak-auteurs: vader en zoon Rien & Albert van den Berg.

Wanneer je het complex betreedt, wordt het al snel duidelijk waarom zij deze plek hebben aangegrepen om als basis te dienen voor hun avonturenserie. Hier lijkt de hectiek van alledag voor even te zijn stilgezet. Door de natuurlijke omgeving, kloostergang, kerk en zalencomplex is de sfeer er een van sereniteit en tijdloosheid. Maar ook een van mysterie en geheimzinnigheid, wat tezamen de perfecte ingrediënten vormen voor een aantrekkelijk jeugdboek!

Rien en Albert van den Berg (Foto: Ronald Hissink)

Het boek in het kort: Wolf is met zijn ouders verhuisd naar het oude klooster Sion. Wanneer zijn vrienden Emma, Kris en Roos een week komen logeren, wordt de omgeving opgeschrikt door de diefstal van een waardevolle Chinese vaas. De vrienden vermoeden dat de dief nog een keer zal toeslaan. Er is namelijk een tweede vaas, en samen zijn ze veel meer waard. Dan zien ze in het bos bij het klooster een man lopen die wel erg lijkt op het signalement van de dader. De antiquair Peter Dullaert neemt hen mee naar de crime scene, en vertelt de vier vrienden van alles over de vazen en de omgeving. Maar is Peter zelf eigenlijk wel te vertrouwen?

Het mooie van het verhaal? Bijna alles is gebaseerd op echte mensen en plaatsen. De vier leden van de Sionsbende lijken erg veel op Alberts eigen vriendenclub, en wie op Nieuw Sion rondloopt zou zomaar de echte Peter tegen het lijf kunnen lopen, of de echte vader van Wolf. Want zijn omschrijving doet wel erg denken aan een van de auteurs… Ook de verschillende locaties die een belangrijke rol spelen in het verhaal zijn echt te bezoeken, een detail dat nog meer charme geeft aan het kleurrijke verhaal.

Het theehuis waar de Sionsbende altijd samenkomt bestaat echt.

Ondertussen laten Rien en Albert zich nog steeds inspireren door hun woon- en werkomgeving; de eerste vervolgavonturen liggen al klaar om uitgewerkt te worden. En zo zal het boek waarin zij wonen, na De Sionsbende en de vazendief, met nog meer afleveringen worden uitgebreid.

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.