De wereld om ons heen staat bol van de schermen en apparaten. Ook thuis ontkomen we er niet aan. Maar hoe zorg je ervoor dat je tijd – in ieder geval thuis – niet wordt opgeslokt door al die schermen?

Andy Crouch, de auteur van het boek Het schermwijze gezin, heeft het volgende antwoord: richt je leven in als een plek waar wijsheid en moed centraal staan. Klinkt mooi, maar ook vaag. Hoe doe je dat? Hier vijf tips:

  1. Laat je huis een plek zijn waar je kunt leren en waar fouten gemaakt mogen worden. Op die manier groei je als gezin in het accepteren van elkaar en van jezelf. En zo creëer je een veilige basis. 
  2. Vul de centrale plek van je huis met zaken die creativiteit, relaties en betrokkenheid  vergroten. Daardoor word je gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan, in plaats van alleen te consumeren wat anderen hebben gemaakt. 
  3. Wees gericht op je medemens (of dat nu huisgenoten, collega’s of andere naasten zijn) in plaats van op technologie. Dit vraagt soms om moed. Moed om je kwetsbaar op te stellen. Moed om zelf open te zijn. Ook vraagt het om wijsheid in hoe je met een ander omgaat. 
  4. Deel je tijd bewust in. Door bewust met je tijd om te gaan, loop je minder kans om die te laten opgaan achter een scherm. Tip: zet een bepaalde periode (bijvoorbeeld een uur per dag) de apparaten uit om samen te kunnen aanbidden, feesten, spelen en uitrusten. 
  5. Zorg voor elkaar en heb de moed om zorg van een ander te aanvaarden. We zijn geroepen om er voor elkaar te zijn, we zijn afhankelijk van elkaar. Dat is niet erg, we mogen er juist dankbaar voor zijn dat we elkaar kunnen helpen.

 

Lees voor meer principes en tips het boek Het schermwijze gezin: Technologie een goede plek geven in huis, met een speciale epiloog over ‘schermwijs tijdens een pandemie’.

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.