Wat is er nou mooier dan rond te lopen in een boek? De leerlingen van groep 5/6 van GBS Domino uit Den Ham hebben dit gedaan, toen ze een bezoek brachten aan klooster Nieuw Sion in Diepenveen. Want deze bijzondere plaats is niet alleen een historisch en religieus gebouw, maar vormt ook het decor voor het spannende jeugdboek De Sionsbende en de vazendief, geschreven door vader en zoon Rien en Albert van den Berg.

 

Op vrijdagmiddag worden de leerlingen hartelijk ontvangen door kloosterbewoner Rien van de Berg en een heleboel vrijwilligers. Als eerste mogen ze een dienst bijwonen, wat best spannend is, want de kinderen krijgen te horen dat ze maar liefst 7 minuten stil moeten zijn! De viering in het klooster gaat allemaal wat anders dan een ‘gewone’ kerkdienst. Gelukkig zijn er genoeg mensen bij die de leerlingen kunnen helpen. En… het was niet makkelijk, maar het is gelukt om 7 minuten stil te zijn. Super goed!

Na de dienst wandelen de kinderen in stilte door de gangen, om daarna iets te gaan eten. Gelukkig mogen ze nu weer praten 🙂 De leerlingen die het verhaal van De Sionsbende al een beetje kennen komen erachter dat sommige personages uit het boek ook in het klooster rondlopen. Veel van het boek bestaat echt. Hoe kan dat nou? ze snapten er even niets meer van… Maar het enthousiasme van de leerlingen neemt daarom alleen maar toe.

Nadat ze samen met de auteurs een echte ‘kloosterzolder-safari’ doen – een spannende wandeling in het donker langs allerlei smalle gangetjes – gaat Rien ook een stukje van hun nieuwe boek voorlezen, dat later dit jaar zal verschijnen. Ook Albert leest voor, al noemen de kinderen hem liever Wolf, naar de personage uit het boek, waar hij wel erg veel op lijkt…

‘het was best eng voor de eerste keer, maar wel leuk om nieuwe dingen te leren over het klooster.’ (anoniem)

‘Ik vond het superleuk en Rien kon goed vertellen.’ (Florien)

‘We gingen naar heel veel kamers toe en naar een dienst met 7 minuten stilte.’ (Mattijn)

Aan het einde van de middag krijgen de kinderen als kers op de taart ook nog een eigen exemplaar mee van De Sionsbende en de vazendief. Op de weg naar huis in de auto zit iedereen lekker te lezen…

 

Lijkt het je leuk om ook met jouw klas of school Nieuw Sion te bezoeken, en meer te weten te komen over het decor van de Sionsbende? Kijk dan op de website van het klooster, of neem contact met ons op voor meer informatie.

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.