Het thema van de Christelijke kinderboekenmaand is: Op reis! Onze auteur Martine Jonker, die de serie De gouden speld schreef, is voor haar boeken vaak op reis geweest. Ga je met haar mee?

Vliegen
Heb jij weleens met het vliegtuig gereisd? Ik was al klaar met studeren toen ik voor het eerst met het vliegtuig ging. Helemaal alleen! Gelukkig was het geen lange vlucht: ik reisde naar Rome, en met het vliegtuig ben je daar in twee uurtjes.

Op ontdekking in Rome
In Rome woonde ik een maand lang bij een oude, Italiaanse dame. ’s Ochtends ging ik naar school om Italiaans te leren. ’s Middags ging ik de stad in. Doordat ik zo lang in Rome was, heb ik de stad goed leren kennen. Dat kwam goed van pas bij het schrijven van Ruben en Claudia, deel 2 van de serie De gouden speld. Alle plekken die in het boek voorkomen, heb ik bezocht.

(Een) bijzonder bezoek
Het meest bijzonder was een bezoek aan de ondergrondse resten van een 2000 jaar oude villa. Eigenlijk was die villa gesloten voor toeristen, maar toen ik het vriendelijk (en in het Italiaans!) vroeg, maakten ze voor mij een uitzondering. De villa was vroeger van Pudens en zijn vrouw Klaudia, die in de Bijbel genoemd worden in 2 Timoteüs 4:21. Er wordt gezegd dat Petrus en Paulus nog in deze villa op bezoek zijn geweest, en dat Paulus hier een paar van zijn brieven geschreven heeft! In mijn boek bezoeken Ruben en Claudia hier een samenkomst van christenen.

Ondergronds
De resten van de villa liggen 6 meter onder de grond, onder een klein kerkje. Via een lange trap opzij van de kerk ging ik naar beneden, het donker in. Ik kreeg een helm op, omdat er net een aardbeving was geweest en er overal barsten in de muren zaten. Ook moest ik een grote zaklamp meenemen, want onder de grond was het aardedonker. In het licht van de zaklamp zag ik enge insecten wegschieten. Mario, de man die mij rondleidde, kon veel over de villa vertellen. Hij liet mij de oude mozaïekvloer zien, de put, de keuken en de ruimte waar de eerste christenen vroeger samenkwamen. Ook liet hij me nog iets heel grappigs zien: een baksteen met een pootafdruk van een hond die 2000 jaar geleden door de natte klei liep.

Verder reizen
Het was heel bijzonder om op deze plek te zijn, en ik vond het leuk om er later in mijn boek over te schrijven! Voor de andere delen van De gouden speld ben ik op reis geweest naar Israël, Frankrijk, Engeland, Duitsland… Er is altijd wel iets moois te onderzoeken en overal liggen verhalen!

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.