Piet Jongeling (1909-1985), alias Piet Prins, was politicus, journalist en kinderboekenschrijver. In zijn vele kinderboeken, waarvan de boeken van Snuf de Hond de bekendste zijn, betoonde hij zich een meesterverteller. Veel van zijn jeugdboeken speelden zich af in de oorlogsjaren, zoals Holland onder het hakenkruisDaan en SietzeWapens in de winternacht en het eerste deel van Snuf de Hond.

 

Jongeling heeft de Tweede Wereldoorlog aan den lijve ondervonden. Wanneer de Duitsers Nederland binnenvallen is hij actief in de journalistiek, een werkveld dat al snel onder druk komt te staan. De taak van de pers wordt omgezet van vrije nieuwsvergaring naar doorgeefluik voor de bezetter. Jongeling schrijft in die tijd een gebed met de volgende regels:

Maar wat Uw weg zij met dit land.
Houdt Gij ons vast aan Uwe hand
En bouw door ons – wat ook bezwijk –
Uw onbeweeglijk Koninkrijk.

Jongeling gaat in het verzet en wordt gearresteerd, niet vanwege zijn journalistiek, maar om zijn ondergrondse werk voor de illegaal ver­klaarde politieke partij ARP, waar hij verzetsblaadjes voor rondbrengt, een activiteit die we regelmatig terugvinden in zijn kinderboeken.

‘Ik vond het niet meer dan mijn plicht om in het verzet te gaan.’ 

Hij ziet het politiebureau, het beruchte Scholtenhuis en de gevan­genis vanbinnen, en wordt uiteindelijk via Kamp Amersfoort naar het gevangenkamp Sachsenhausen gebracht. Daar zal hij een kleine drie jaar vastzitten. Ondanks de verschrikkingen die hij daar meemaakt, kijkt hij ook naar de toekomst.

‘Als het Hem behaagt, zal ik terugkeren en nog iets voor mijn land mogen doen, als een goed instrument.’ 

Hij overleeft – naar eigen zeggen – dankzij het geloof in en de bewaring door God, maar ook de frequente voedselpakketten van thuis en zijn tactisch talent hebben een rol gespeeld. Vlak na de oorlog schrijft hij over zijn bevrijding:

Maar vandaag lachen zij, die geloofden niet meer te kunnen lachen. Want in het rijk van donkerheid en doodsschaduw heeft zich een poort geopend, waardoor ze mochten uitgaan. En nu staan ze, nog niet begrijpend de grootheid van hun eigen geluk, in het stralende licht van de vrijheid.

Piet Prins vertelt over zijn schrijverschap aan een jonge generatie. (Foto: Tjerk de Vries; afkomstig uit het boek Huis van de Vrijmaking)

 

Oorlogsboeken van Piet Prins

Holland onder het hakenkruis omnibus
Holland onder het hakenkruis vertelt de belevenissen van de joodse jongen Jaap Rozeboom, die moet onderduiken omdat hij zijn leven niet meer zeker is. Niet alleen een spannend verhaal maar ook een duidelijk beeld van de omstandigheden en gebeurtenissen in oorlogstijd.

Daan en Sietze omnibus
We volgen de buurjongens Daan en Sietze tijdens de Tweede Wereldoorlog wanneer ze de verzetsgroep helpen bij hun acties.

Snuf de Hond
Nederland wordt door de Duitsers bezet. Tom en zijn trouwe hond Snuf raken betrokken bij de strijd tegen de overheersers. Als zij en hun vrienden achter militaire geheimen van de Duitsers komen, begint het avontuur pas echt… (onderdeel van omnibus 1, maar ook te luisteren als audiobook online.)

(Gebruikte bron: Herman Veenhof, Zonder twijfel. Pieter Jongeling (1909-1985) Journalist, politicus en Prins)

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.